2011. április 12., kedd

Karddal-é vagy birokkal?


Hétfejű sárkány ( hangulatbonbon )


" Hosszú időbe tellett, míg rájöttem, hogy a sárkány ezzel a kérdéssel tulajdonképpen a hős elé tárja a megküzdés lehetséges módjait. A kard a cselekvő erő és a hősiesség szimbóluma, vagyis a stratégiai ajánlat első fele arra vonatkozik, hogy a hős rántsa ki a kardját, azaz vegye kézbe cselekvő erejét. A kard jelentése sajátos kettősséget hordoz, mivel az életben és a halálban, a teremtésben és a pusztításban megnyilvánuló ellentétes erőket is magában foglalja. Birtoklása tehát egyfajta döntést is feltételez: teremteni vagy pusztítani akar vele a hős? A sárkányküzdelem esetében a kettő összeér, hiszen ahhoz, hogy teremteni tudjon, előbb pusztítania kell. De a kard a hatalom és az igazságosság jelképe is, vagyis az uralkodás és mellett a megkülönböztetés eszköze is: a karddal lehet elválasztani a jót a rossztól. Talán épp ezért a keleti hagyományban ( buddhizmus, taoizmus) a kard éppen a bölcsesség és az éleslátás szimbóluma: a megkülönböztetés eszköze a tiszta tudat és a vakság között. A kard az , ami gyökerétől vágja el a tudatlanságot."

 /Boldizsár Ildikó: Meseterápia könyvéből /

Több kép ITT látható!

3 megjegyzés:

Tündérlátta írta...

A dekorációs könyv címét elkérhetem?
Nagyon szép munka!! és jó az idézet!

Colette írta...

Hoppá, de jó kis szemed van:-)
Írhattam volna magamtól is, de így még izgalmasabb, hogy rákérdeztél.
Mirtse Zsuzsa: Égforgató csodagyűrű a meséskönyv címe... szerintem nagyobbacska gyerekeknek való... és természetesen a rajzok Jankovics Marcell kezét dícsérik:-)

Tündérlátta írta...

Akkor már tudom miért volt ismerős:-) Noná, hogy ott leskelődik a könyvespolcunkról, várva, hogy a gyerekek nagyobbacskák legyenek:-)