Onnan kezdem, hogy egy korábbi életszakaszomban, amikor is szintén voltak vegán kísérleteim, a sütemények nem igazán sikerültek, őszintén szólva ehető minőséget nem tudtam előadni. Az akkori szakácskönyveim "kép"-telenek;-), így a képzelőerőmre bízták, hogy az adott receptből mi lesz, és valamiért a fantáziám akkor még ebben a tárgykörben valszeg szegényesebb volt, kudarccal záródott minden próbálkozás. Ma persze ez már egyáltalán nem így van, gusztusos, nyálcsorgatós fotókkal van teletűzdelve az internet, nem akarok semmiféle összefüggés elméletet gyártani, engem a sok szép színes fotó mindenképpen stimulál;-) Aztán történt közben az is, hogy a rég bevált kakaós vajas piskótát egyre többször csesztem el... vagy kőszikla lett, vagy nem sült meg a közepe. Mondhatjátok persze, egyszerű a képlet, pajtás ne kaserolj, nem tudsz sütni és kész! Jujjj, ez a kaserol szó megérne egy másik posztot, mert a hétvégi kétnapos osztálytalálkozó-osztálykirándulás 2 in 1 formációban közkedvelt kifejezése volt... olyanok voltunk, mint a gyerekek, amikor hallanak egy új dolgot, le nem szállnak róla. Előtte sosem találkoztam ezzel a szleng kifejezéssel, de maradjunk a tortánál. Megérett a pillanat, hogy a tojásos, rámás masszámat lecseréljem és láss csodát, azóta jobb piskótát sütök.
Piskóta hozzávalók: ( gyümölcstorta formába )
- 25 dkg fehér és teljes kiőrlésű tönkölyliszt felesben
- 7.5 dkg nádcukor
- 3 ek. balzsamecet
- fél deci olvasztott kókuszzsír
- 1 tk. sütőpor
- 1 mk. szódabikarbóna
- csipet só
- 2.5-3 dl víz ( a tészta állaga ne legyen se túl kemény, se túl híg )
Az elkészítés egyszerű, a nedves és a száraz anyagokat külön, majd egymással alaposan összekeverjük. Mehet a kikent és lisztezett formába, be a sütőbe... hurrá, újból tudok piskótát sütni, nem kell kidobnom a sütőmet! 180 fokon fél órán át sütjük. Utána főzünk egy házi ( megbízható alapanyagokból készült ) csokis pudingot. Amiért érdemes nem boltit használni, hogy a színezékektől és az aromáktól mentesüljünk... sosem tudni, hogy mi minden kerül bele a zacsiba nagyüzemi körülmények között.
Puding hozzávalók:
- 2 ek minőségi kakaópor
- 2 ek kukoricakeményítő
- 4-5 ek. nádcukor
- 4 dl növényi tej
Ezekből teljesen hagyományos módon készítem el a pudingot, a szilárd alkotókat kicsi tejjel csomómentesre keverem, majd a tűzhelyen melegedő tejbe csorgatom és felforralom. A kihűlt tészta közepébe öntöm és megrakom megmosott és kimagozott meggyel, majd megszórom puffasztott rizzsel ( alternatív megoldás, lehet mással is turbósítani ). Menta levelekkel díszítettem.
Sütöttem mindezt egy kedves cimborámnak a kaserol szóért cserébe, hogy megjegyezzük mindketten nem piszkálódást, magyarázkodást jelent;-) Abban meg nagyon jó vagyok! Ebből pedig nem eszik:-)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése